Flashplayer required:

Click here for free download.

FR /   
   
TIPS & KLEURADVIES...

Kleur is subjectief. Kleur leeft. Kleur is boeiend.

Over kleurkeuze en kleurcombinaties circuleren tientallen hele en halve waarheden, daarom is er maar één doorslaggevend argument: jouw smaak. Jij moet dagelijks in je woning leven, werken, slapen en je goed voelen...

Toch is het handig is om de basis te kennen van het kleurgebruik om goede kleurcombinaties te maken. Maar dé ultieme graadmeter hiervoor is je intuïtie. volg je gevoel !

 Klik op het kleurenwiel wanneer je meer wenst te lezen over kleurentheorie.   

  In dit document vind je enkele  eenvoudige kunstgrepen waardoor je een kamer optisch groter of kleiner maakt, het plafond verhoogd of juist verlaagd, een ruimte smaller of breder laat lijken.

 Geef je humeur een zetje. Klik op één van onderstaande kleuren en lees meer over de betekenis van kleur en waarmee je deze het best kan combineren.

 

       

 

Je kan een kleur trouwens vooraf best uittesten voor je een superbudget aan liters verf besteedt.
Koop eerst een litertje van je favoriete kleur, schilder een groot stuk papier in de gewenste kleur en houdt het tegen de muur in de kamer dat je wenst te schilderen. Beoordeel het kleurstaal best ook overdag én bij kunstlicht bekijken. Vooral donkere kleuren variëren bij verschillende lichtbronnen.

Hou er rekening mee dat kleuren altijd in referentie staan met de vloer, accessoires, meubels, gordijnen, ...

Wie zegt dat je aan een buro moet werken en aan een tafel moet eten ?

Het is jouw  huis – jij doet ermee wat je wil !


  WAT U NOG DIENT TE WETEN
                                                            

 Ontvet en schuur de ondergrond: zo hecht de verf beter en blijft ze langer mooi.
Voorkom de inademing van stof door nat te schuren met waterproof schuurpapier, het stof op te dweilen en een stofkapje te dragen.

 De ideale verftemperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden.
Onder 10 graden droogt de verf niet goed op, waardoor de verf geen beschermende laag op het oppervlak vormt. Ook mag het 's nachts niet vriezen, dit levert problemen op bij de hechting van de volgende laag.
Verven bij een temperatuur boven de 25 graden is niet aan te raden. Blaasjes kunnen namelijk ontstaan bij het verven bij een te hoge temperatuur doordat de lucht uit de ondergrond niet kan ontsnappen omdat de bovenste laag reeds droog is. Breng de verf op kamertemperatuur. Koude verf is dikker en moeilijker te verwerken.
Roer de verf goed om ze vloeibaar te maken en een homogene massa te bekomen.

 Wanneer u gaat schilderen en tijdens het drogen de lokalen goed verluchten en ventileren, niet alleen voor uw gezondheid maar ook om de verf beter te doen drogen. Natuurlijke oliën drogen door oxidatie (drogen door een reactie met zuurstof uit de lucht).Dit is ook een reden waarom doeken gedrenkt met olie spontaan kunnen ontbranden : bij oxidatie komt warmte vrij die moet afgevoerd kunnen worden anders ontstaat er broei en is er gevaar voor zelfontbranding. Daarom is het aangeraden om deze doeken uit te spreiden op een ontbrandbare plaats of te drenken in een emmer water.
Vermijdt echter tocht: verven kunnen te snel drogen waardoor men aanzetten krijgt of opwaaiend stof kan zich vasthechten in de verf.

 Een goede roltechniek:
Breng de verf aan volgens een zigzag of een W om spatten te minimaliseren. Vul dan op in smalle, gelijke stroken zonder de rol op te heffen en al te fel aan te drukken.
Eindig telkens met een horizontale beweging, zodat het licht er goed op valt.
Overlap lichtjes een deel van de vorige strook voordat die droog is.
De rol nooit ‘leegrollen’.
Schilder oppervlakken van 1 m2 per keer.

 Als je stopt met schilderen, maar de volgende dag verder doet, hoef je je verfborstels en toebehoren niet uit te spoelen. Voor waterverdunbare verf steekt u de borstel in een plastic zak die u toebindt. Voor solventgedragen verf: borstel of rol omwikkelen met alu-folie. Sluit goed af zodat er geen lucht aan kan en bewaar op een koele plaats. Op die manier blijven rollers en borstels lang spoeler en klaar voor gebruik.
Pas als het verven achter de rug is, maakt u de borstel grondig schoon. Strijk er de meeste verf uit op bijv. krantenpapier. Spoel je verfborstel of rol uit in een bescheiden hoeveelheid water – of verdunner voor olieverven – en laat het water of oplosmiddel nadien rustig bezinken. Gebruik daarvoor een grote bokaal of een ander min of meer doorzichtig recipiënt (geen zacht plastiek). Als de verf op de bodem bezonken ligt, hevel je het grootste deel van de inhoud af. Het water kun je nu weggieten, het oplosmiddel is klaar voor hergebruik. De kleine hoeveelheid met de verf erin giet je in een potje om mee te geven met het KGA (klein gevaarlijk afval).

 Wil je na afloop van je verfklus de solventgedragen verf bewaren? Voor een langdurige bewaring: giet de verf in een schone en kleinere pot; hoe kleiner de pot, hoe minder lucht er in zit en zet de pot enige tijd ondersteboven. Hierdoor worden eventuele openingen tussen pot en deksel gevuld met verf, en kan er beslist geen lucht bij de verf. 

 

 

    UW WAGENTJE
 
 
 
    UW GARANTIE
Indanja focust op eerlijke, milieuvriendelijke producten én klantvriendelijkheid.

BIOFA maakt geen geheim van de gebruikte grondstoffen.
 
Wegwijs op deze site of contacteer ons voor verdere vragen rond producten of werkwijze.

Al onze verven, oliën en lakken kunnen aangekleurd worden volgens NCS en RAL kleurensystemen. klik op onderstaande foto voor een rechtstreekse link naar de RAL kleurenkaart of hier voor de NCS S kleurennavigator

kleurselectie